Su Yalıtımının Önemi

Binalarda su yalıtımının önemi – SU YALITIMSIZ BİNALAR DİKEY MEZAR”

Su yalıtımsız binaların paslanıp çürümüş temel demirleri nedeniyle depremde kolayca yerle bir olması nedeniyle adeta “dikey mezar” olduğunu vurgulayan İnşaat mühendisi Denizhan berber şunları söyledi:

“Depremin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hasar Tespit Komisyonu tarafından incelenen 55 bin 651 konut ve iş yerinin yüzde 79’u hasarlı bulundu. Bu binaların yüzde 64’ünde hasar nedeni nemin yol açtığı korozyondu. Sadece bu depremde resmi rakamlara göre 20 bine yakın kişi öldü, binlerce kişi yaralandı veya sakat kaldı. 16 milyon kişi şu ya da bu şekilde depremden etkilendi. Eğer bu binalarda su yalıtımı yapılmış olsaydı bu ölçekteki bir afetten çok daha az yara alarak çıkabilirdik. Araştırmalar açıkça ortaya koyuyor ki su yalıtımı yapılmış olsaydı yıkılan bu binaların yüzde 64’ü ayakta kalacaktı. Yani, ölümler de yaralanmalar da aynı oranda azalacaktı. Korozyona uğrayan, paslanan demir de en ufak bir sarsıntıda adeta toz haline geliyor. Yaşadığımız depremlerde binaların çoğu böyle yerle bir oldu. Yani yıkılma temelden başlıyor. Demek ki depremden çok bina, daha doğrusu su yalıtımı olmayan bina öldürüyor.” 


YAPILARDA TEMEL İZOLASYONU

Yapılarda su-nem izolasyonu; suyun veya nemin yapının bir kısmına veya kapsadığı hacimlere zarar vermesini önlemek amacıyla yapılır.
Temel ve bodrum perdelerinde yapılan su izolasyonunun amacı, yapıyı normal şartlarda sudan koruma ve toprakta bulunan ve yeraltı suları ile yapıya kadar yükselme imkanı bulan kimyasal maddelerin betonu korozyona maruz bırakmasından korumaktır.

Su veya nemin oluşumu çok farklı olaylardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle daha proje aşamasında zemindeki su durumuna göre temel sistemi ve su izolasyon sistemi belirlenmelidir.

Su-nem oluşumu, binanın yükünden, farklı zemin hareketleri, yüzeysel suların temel yatağına girmesi gibi sebepler gösterilebilir. Bu durumun kesin olarak ne zaman gerçekleşeceğini tahmin etmek oldukça zordur. Binanın oturduğu zemin tipi ne olursa olsun, su-nem oluşumu farklı nedenlerden kaynaklandığından, bütün yapıların temel ve bodrum duvarlarına su izolasyonu yapılmalıdır.

Su İzolasyonu faydaları

  • Su izolasyonu yapınızın ömrünü ve dayanıklılığını arttırır.
  • Daireler arasındaki tavanlardan su damlaması, yan duvarlarda rutubet veya küf oluşumu tamamen engellenir ve bu tarz tüm yapı sorunları giderilir.
  • Dışarıdan girebilecek, yağmur veya sel suları, izolasyon sayesinde bina dışında kalır. Hava koşullarından kaynaklanan olumsuzlukların binanıza zarar vermesi engellenir.
  • Evinizde, bodrum katta, balkonunuzda ve diğer yaşam alanlarınızda zemin ya da duvarlarda oluşabilecek nemi, kokuyu engelleyerek konfor alanınızı genişletir.
  • Binanızın neredeyse her bölgesinde yer alan tesisat hatları ile örülmüş durumdasınız. Bu hatların zarar görmesi ile ortaya çıkabilecek kötü kokuları ve kirli suları su izolasyonu ile engelleyebilirsiniz. Böylelikle oluşabilecek daha büyük ve çözümü uzun süren sorunları dert etmenize gerek kalmaz.
  • Deprem kuşağında olan bir yerde yaşıyorsanız binanıza iyi bakmanızın ne kadar önemli olduğunu bilirsiniz. Binanızın ömrünü kısa tutan dış etmenlerden doğru izolasyon yöntemlerini seçerek korunabilir aynı zamanda yapının yaşlanarak depreme dayanıksız hale gelmesinin önüne geçebilirsiniz.
  • Su yalıtım tekniklerinden faydalanarak olası problemlerin önüne geçtiğiniz için herhangi bir tatil gününüzü uzun ve sıkıcı tamirat süreçlerine ayırmanız da gerekmez.